20. 01. 2015.

“Ljubavni užitak” sa Ploča – posmatranje komete Lovejoy C/2014 Q2

Mala, ali odabrana, ekipa AD Alfa je učestvovala u planetarnoj posmatračkoj pomami za novom svemirskom gošćom, kometom Lovejoy C/2014 Q2 koja nam je svoje čari otkrila u posmatračkom instrumentu 17. januara, 2015. godine.

Iz odredjenih organizacionih razloga nije bilo mogućnosti da se kometa posmatra ranije sa neke druge lokacije i pri tom izvrši fotografisanje ove lepotice.

Ekipa u sastavu Miodrag Sekulić, Nikola Naumović i Lazar Pančić sa pratećom opremom u vlasništvu prvog navedenog u timu, otišla je zapadno od Niša. Medjutim splet loših meteo uslova i ne baš najbolja lokacija posmatračkog poligona primorala nas je na brzu promenu plana i hitno premeštanje na alternativnu lokaciju Ploče kod Suve planine. Taj potez se pokazao krajnje opravdanim samim tim što smo imali vremena da sačekamo razvedravanje, kao i vremena za postavljanje teleskopa i opreme za snimanje. Takodje, izvršeno je vizuelno posmatranje.

U toku posmatranja je zabeležena i ta zanimljivost da smo u gostima imali i lovočuvarsku službu koja nas je propisno ispitala zašto smo tu gde jesmo i šta mi tu zapravo radimo. Da, mi lovimo, ali kometu! Taj susret nas je koštao dva propala snimka u seriji koji su kasnije ponovljeni, a i lovočuvarima smo pokazali našu lepu gošću.

Sama posmatračka lokacija je oko 30 km udaljena od Niša, nalazi se na nadmorskog visini od oko 600m. Precizna lokacija se može naći uz pomoć koordinata uzetih iz Google Maps aplikacije.

https://www.google.rs/maps/@43.2806684,22.1405678,349m/data=!3m1!1e3

Snimano je sa Canon 550d nemodifikovanim fotoaparatom prikačenim na Skywatcher Blackdiamond ED 80/600 refraktor, uz korišćenje field flettener korektora 0.85. Ukupno je snimljeno 25 lajtova od po tri minuta svaki, uz odgovarajući set kalibracionih snimaka za otklanjanje šuma i korekcije vidnog polja. Montaža kojom je vršeno praćenje je GoTo NEQ6, sa upotrebom Lacerta Mgen autogajderom.

Kometa je u trenutku snimanja bila na visini od 40 stepeni, plus pete magnitude.

U ovoj posmatrački projekat je bio uključen i naš pridruženi član astro-foto tima i dragi prijatelj Igor Smolić iz Beograda. Nakon izvršenog post procesa snimka Igor je dao svoj nesumnjivi doprinos u takozvanoj finalnoj obradi.

Požurite, ova kometa i dalje čeka na Vas!

Preuzeto sa AD Alfa

Nema komentara:

Objavi komentar