O Svetskoj nedelji Svemira


Ujedinjene nacije

Generalna Skupština UN je proglasila Svetsku nedelju Svemira 1999. godine. Sprovođenje Svetske nedelje Svemira je pod vođstvom UN Komiteta za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) i UN Kencelarije za poslove svemira (OOSA) smeštenog u Beču, Austrija.

World Space Week Asocijacija

World Space Week Asocijacija (WSWA) je osnovana 1981. godine i jedna je od najstarijih svetskih obrazovnih organizacija o Svemiru. Danas je ona ponosni partner Ujedinjenih nacija u organizaciji Svetske nedelje Svemira na globalnom nivou. WSWA okuplja i podržava svetsku mrežu Nacionalnih koordinatora i organizatora događaja vezanih za nednjlju Avemira. WSWA je nevladina, neprofitna, međunarodna organizacija smeštena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nacionalni koordinatori

Globalna mreža organizacija i pojedinaca koordinira ovaj godišnji događaj na nacionalnom i lokalnom nivou. Koordinatori pozivaju organizacije na svojem području da organiziraju događanja (predavanja, radionice i slično), objavljuju u medijima informacije o događanjima vezanim za Svetsku nedelju Svemira i izveštavaju o rezultatima aktivnosti. Nacionalni koordinatori provode aktivnosti tokom cele godine, a u nedelji od 4. do 10. oktobra je vrhunac događanja u toj godini.

Nacionalni koordinator za Republiku Srbiju je Zoran Tomić, osnivač AU "Eureka" iz Kruševca. Za sve informacije vezano uz Svetsku nedelju Svemira možete kontaktirati putem e-maila: eurekakutak@gmail.com.

Potražite nas i na Fejsbuk grupi: Svetska nedelja Svemira u Srbiji

Pozivamo zainteresirane volontere za saradnju na regionalnom nivou unutar Republike Srbije da se jave i uključe u organizaciju i realizaciju ove manifestacije.

Nema komentara:

Objavi komentar