20. 11. 2016.

Rezultati Svetske nedelje Svemira u Srbiji za 2016. godinu

U 2016. godini u Srbiji je realizovano ukupno 11 aktivnosti. Aktivnosti su realizovane u Pančevu, Donjim Komaricama, Jagodini, Aleksincu, Kovinu, Kikindi, Zrenjaninu, Kruševcu i po prvi put je realizovana online aktivnost. U nastavku biće ukrakto opisane aktivnosti koje su realiozvane, kao i postignuti rezultati. Zahvalnice su uručene učesnicima ovogodišnjih aktivnosti koje su realizovane u Srbiji. Fotografije su date u albumu.

1.  U Jagodini održano je javno predavanje na temu "Lansiranje i osvajanje Sunčevog sistema". Predavanje je održano u biblioteci "Radislav Nikčević" gde je pred oko 30 učenika održano predavanje. Predavanje je propratila televizija Kopernikus. Aktivnost je realizovana 5.10. 2016. godine

2. U Donjim Komaricama održana je aktivnost pod nazivom "Školske aktivnosti radi podsticanja zainteresovanosti dece za nauku".  Aktivnosti su prisustvovali 52 učenika, 11 nastavnika, 10 roditelja. Sama aktivnost se sastojala iz elemenata predavanja na temu Očitavanja na daljinu i istraživanje svemira, kao i izradu praktičnih elemenata vezanih za nauku.

3. U Kikindi treću godinu udruženje OKSI Kikinda organizuje dešavanja u okviru World Space Week i prva godina da se u organizaciju uključio CSU Kikinda​​​​​​​​​​​​​​​​​​. U petak 30.9 je održano posmatranje Marsa, Saturna i Andromede gde je bilo prisutno oko 60 posmatrača. U utorak, 4.10 je održana radionica gde je bilo prisutno oko 60 učenika i pet nastavnika iz četiri gradske škole. Pravili smo modele svemirske sonde Roseta i od prapira (origami) pravili BEAM svemirski modul. U sredu 5.10 je nastavnik matematike Danilo Borovnica održao predavanje "Naša udaljena čula" posvećeno popularizaciji astronomije. Posle predavanja smo posmatrali noćno nebo teleskopom. Bilo je prisutno preko 40 učesnika.

4. U Ražnju održana je prezentacija android aplikacija "SkyMap". Preko 150 učenika starijih razreda je instaliralo aplikaciju i naučilo kako da je koristi, tj. orijentaciju na noćnom nebu, pronalazak objekata za posmatranje i utvrđivanje njihovog položaja u određenim datumima. Tim od 11 učenika je održalo radionicu i predstavilo korišćenje ovog uređaja.

5. U Rumi Društvo astronoma Srbije organizovalo je projekciju noćnog neba uz pomoć mobilnog planetarijuma. Jovan Aleksić je održao odlično predavanje za učenike iz tog grada u periodu 7. i 10. oktobra.

6. U Zrenjaninu u okviru Svetske nedelje Svemira aktivnosti je organizovala grupa „Zrenjaninska grupa NPN“ (nastavnika prirodnih nauka) u saradnji sa Gradskom narodnom bibliotekom “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina.

    Teme:

     Izložba Astrofotografija Ljubinka Jovanovića, astronoma iz Slovenije. Otvaranje izložbe je bilo 30.9. i bilo je i deo  programa  Noći istraživača.

    U okviru izložbe održano je predavanje: Kosmička sonda Rozeta na kometi Čurjumov –Gerasimenko. Predavači su bili Srđan Penjivrag iz AD “Milutin Milanković” iz Zrenjanina i Miša Bracić.
Petak, 30. 9. 2016. U 19.00 sati, Gradska narodna  biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

    1.Promociju knjige Milutin Milanković - Putnik kroz vasionu i vekove i filma Od betona armiranog do Kanona osunčavanja, održaali su članovi Udruženja “Milutin Milanković” iz Beograda.
 Utorak, 4. 10. 2016. U 18.00 sati, Gradska narodna  biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

    2. Multimedijalna predstava Nikola Tesla- Moji izumi, u izvođenju učenika OŠ „Vuk Karadžić“ i Zrenjaninske gimnazije povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, izvedena je u sredu, 5. 10. 2016. u 18.00 sati u Gradskoj narodnoj  biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu.

    3.  Literarne radove na temu Da sam naučnik pročitali su učenici OŠ “Sonja Marinković” iz Zrenjanina koje su napisali povodom Svetske nedelje svemira. Gradska biblioteka ih je nagradila prigodnim knjigama.

    Predavanje: Kosmička sonda Rozeta na kometi Čurjumov –Gerasimenko. Predavači su Srđan Penjivrag iz AD “Milutin Milanković” iz Zrenjanina i Miša Bracić.
Četvrtak, 6. 10. 2016. U 18.00 sati, Gradska narodna  biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

    4. Na temu  Nova generacija radio teleskopa i evolucija galaksija obavio se razgovor putem konferencijkog linka sa Darkom Donevskim,  na relaciji između astrofizičke opservatorije u Marseju i Gradske narodne  biblioteke „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu.
Petak, 7. 10. 2016, 18.00 sati, Gradska narodna  biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

    5.  Istraživačka stanica Dubna- drugi put. Dubna je jedan od najznačajnijih svetskih istraživačkih centara za fundamentalne nauke. Predavač je Petar Mali koji se upravo vratio sa svog drugog studijskog boravka.
Subota, 8 .10. 2016. 11.00 sati, Gradska narodna  biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

    6. Literarne i likovne radove pročitali su i prezentovali učenici OŠ “Vuk Karadžić” iz Zrenjanina  koje su uradili povodom Svetske nedelje svemira. Gradska biblioteka ih je nagradila prigodnim knjigama.
     Predavanje:  Kosmogonija i kosmologija. Predavač je Aleksandra Maksić, profesor  filozofije Zrenjaninske gimnazije.
Ponedeljak, 10. 10. 2016. U 19.00 sati Gradska narodna  biblioteka Žarko Zrenjanin.

    7. Pozorišna predstava Svetlost kroz istoriju u izvođenju učenika OŠ “dr Jovan Cvijić” iz Zrenjanina
Sreda 19.10.2016. 19.00 sati, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin
   Ovu predstavu smo najavili da je u program Svetske nedelje svemira ali zbog toga što nismo mogli da dobijemo termin u pozorištu realizovaćemo je izvan termina  predviđnog za WSW.

    Gradska Narodna biblioteka je u prostoru gde su se održavale sve navedene aktivnosti organizovala mali sajam naučno polularne i SF literature pod nazivom  Budućnost je u nauci.

    Sva predavanja su pratili lokalni mediji. Predavači i organizator su pre svake aktivnosti davali saopštenja za lokalnu televiziju.
    Sve aktivnosti su predstavljene na sajtovima: Sve je fizika   https://svejefizika.wordpress.com/

    Predavanja je pratilo više od 300 posetioca.

7. U Čačku je održana aktivnost pod nazivom "Sunčev sat kroz istoriju" gde je za 50 učenika održana rdionica sa ciljem da se upoznaju sa pojmom vremena i načinima kako se vreme merilo kroz istoriju, tj. kako su se sve izrađivali sunčani časovnici koji su u ranom periodu razvoja civilizacija korišćeni za merenje vremena. Rezultat radionice je da su učenici uspešno izradili svoje sopstvene sunčane časovnike. Aktivnost je realizovana 8. i 15. oktobra.

8. U Kruševcu je započeta realizacija škole osnova astronomije koju pohađa 15 učenika. Cilj škole je da mladi savladaju osnove astronomije, dobiju potrebna teorijska znanja. Aktivnosti na školi se i dalje realizuju, a sva predavanja su snimljena i prenose se putem interneta. Takođe je povodom međunarodne noći posmatranja Meseca organizovano javno posmatranje Meseca gde je oko 200 sugrađana uspešno posmatralo i fotografisalo Mesec.

9. Aleksinačka gimnazija je uz pomoć opštine Aleksinac u 2016. god nabavila novi teleskop 200/1000 SkyWatcher. Tim povodom organizovana su javna astronomska posmatranja za učenike i građane. Organizator: Aktiv nastavnika fizike Aleksinačke gimnazije Bratislav Simić Slavoljub Radulović Vladan Mladenović. Posmatranjima je prisustvovalo oko 80 učenika.

10. Online aktivnost je po prvi put realizovana i odnosila se na kreiranje online knjige iz astronomije. Aktivnost je realizovala dr. Lilijana Gračanin. U kreiranju knjige učestvovali su autori iz Srbije, Crne gore, Makedonije, SAD, Francuske, Italije i Hrvatske koji su pisali svoje autorske tekstove vezane za astronomiju. Knjiga sadrži ukupno 84 stranica sa 36 autorskih tekstova i radova koji su podeljeni u četiri poglavlja. Knjiga se može preuzeti putem linka https://drive.google.com/open?id=0B802pnGB-Cx3dkZ6djBETGxHdXc

11. U Pančevu je realizovana radionica na kojoj su prisustvovali 30 učenika koji su uspešno savladali astrognoziju i učili o sazvežđima.

Nema komentara:

Objavi komentar