13. 09. 2015.

Otvorena je opservatorija AD "Kosmos"

Juče u 18 sati u Mladenovu, selu 40-setak kilometara zapadno od Novog sada, u divnoj i veseloj atmosferi otvorena je opservatorija Astronomskog društva «Kosmos». Za tu priliku ulica u kojoj je smeštena opservatorija bila je blokirana za saobraćaj, a javna rasveta isključena kako bi ionako sjajno nebo nad selom tokom noći bilo još kvalitetnije za osmatranje. Publika je bila brojna. Tokom čitavog programa, a trajao je punih sedam sati, kroz opservatoriju je prošlo, po grubim procenama oko 300 gostiju. Sem meštana na otvaranje je došlo i više ljubitelja astronomije iz drugih mesta: iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, pa čak i iz Bjeljine. Viđena su poznata lica iz sveta amaterske astronomije: Ivana i Marko Savić, Saša Marčeta, Dejan Spasojević, Miša Bracić, Ratko Miljkovac, Dušan Mrđa, Stevan Marinković i ko zna ko još - u onoj gužvi teško je bilo sve i zapaziti i zapamtiti.
U razgovorima otkrili smo da je još nekoliko malih opservatorija u izgradnji, a neke u bliskim planovima. Jedna, već izgrađena, a za koju nismo ni znali, zaslužuje posebnu pažnju, a i poseban članak i nadamo se da ćemo uskoro pisati o njoj.
Program je počeo predavanjem «Kratko putovanje kroz svemir» u kojem je prof. Mrđa maestralno sproveo publiku do krajnjih granica svega postojećeg, nastavljen je sa nekoliko reminiscencija Miše Bracića i njegovih učenika o Mihajlu Pupinu, a kada je pao mrak počele su grupne posete opservatoriji i javno osmatranje sa šest ili sedam teleskopa koji su bili postavljeni duž ulice.
Bio je ovo događaj za pamćenje i svakako jedan od najznačajnijih za amatersku astronomiju u širem regionu ove godine.

Preuzeto sa: Astronomski magazin

Nema komentara:

Objavi komentar