13. 09. 2015.

Počele prijave događaja za WSW2015

Od otvaranja poziva za prijavu događaja pa do dana (13.09.2015.) prijavljeno je ukupno 6 aktivnosti u Srbiji. U ovom tekstu ukratko biće opisane aktivnosti koje su do sad prijavljene. Da napomenemo da su obezbeđeni posteri koji će biti poslati svim licima koja organizuju neki od događaja povodom WSW2015.


Ova aktivnost realizuje se u Čačku u OŠ "Vuk Karadžić". U ovoj aktivnosti učenici će imati prilike da prave svoje svemirske letelice koje se inače koriste za realizaciju velikog broja istraživanja i otkrića u Svemiru. Realizator ove aktivnosti je Olga Dukić.



Ova aktivnost realizovaće se u OŠ "Čegar" u Nišu. Cilj je da učenici 5. razreda ove škole pripreme video materijale o zanimljivim činjenicama vezanim za planete i svemir. Činjenice biće povezane sa fotografijama tih tela i izložene u holu škole. Na slikama biće postavljeni kodovi koje će prolaznici moći da skeniraju telefonima i da video o planetama pogledaju na telefonu. Osoba koja ovo organizuje je Ana Živković.



Kao i prošle godine, i ove godine škola u Donjim Komaricama učestvuje u realizaciji proslave WSW. Ove godine tema je otkriće i svetlost. Oko 35 učenika planira se na ovoj aktivnosti. Realizatori biće nastavnice Jovanka Ignjatović, Dragana Dimitrijević i Snežana Veljković.



U Mladenovu biće organizovane večeri javnog posmatranja sa novootvorene opservatorije AD "Kosmos". Organizato je Miloš Gagić, predsednik ovog društva i osoba koja je konstruisala ovu opservatoriju. Aktivnosti biće sprovedene tokom trajanja WSW od 4. do 10. oktobra u periodu od 18 časova do 2 časa ujutru.



Ovo je prva aktvinost ovog tipa koju imamo za WSW. Reč je o aktivnosti merenja svetlosnog zagađenja koju realizuje Dejan Kreculj iz Kovina. Za ovu aktivnost planirano je pored merenja svetlosnog zagađenja da se prođe i osnova astrognozije, poznavanja sazvežđa na noćnom nebu i orijentacije. Aktivnost će se realizovati tokom trajanja dečije nedelje.



Ovo je prva aktivnost gde će tokom WSW biti lansirani modeli raketa. Aktivnost će realizovati Ivan Radosavljević iz Novog Sada. Aktivnost će biti realizovana 4. oktobra na aerodromu Čenej sa početkom u 13 časova. Svako ko želi može da prisustvuje ovom događaju.


Očekujemo još prijava i nadamo se uspenoj realizaciji svih događaja koji su najavljeni. Ako su potrebni materijali molim organizatore da se jave na mail eurekakutak@gmail.com sa podacima gde dostaviti postere i koliki broj komada.

Nema komentara:

Objavi komentar